Home

De bewoners

De naam Verhildersum is een verbastering van ‘Vrouw Hildert's Heem’. Wie deze Vrouw Hildert precies was, weten we echter niet. Net als de Menkemaborg en de Fraeylemaborg was Verhildersum van oorsprong een steenhuis. Tot de Tachtigjarige Oorlog was de familie Onsta eigenaar.

De familie Van Starkenborgh


Door vererving kwam Verhildersum in 1587 in bezit van de familie Van Starkenborgh, die het steenhuis verbouwde waardoor het bewoond kon worden. Zo kreeg de borg zijn huidige vorm. De naam 'Starkenborgh' is waarschijnlijk het meest bekend door het kanaal met die naam, dat langs Zuidhorn loopt.


 


De familie Van Bolhuis-Frima


Financieel ging het de Van Starkenborghs niet altijd voor de wind. In 1821 verkochten zij Verhildersum dan ook aan notaris Hendrik van Bolhuis. Hij liet de borg opknappen en ging er wonen. Zijn dochter Geertje, die was getrouwd met Hendrik Frima, erfde de borg. Tegenwoordig is Verhildersum museum en ingericht in negentiende-eeuwse stijl. Het lijkt alsof de familie Van Bolhuis-Frima alleen even weg is.

Stijlkamers


De stijlkamers geven een prachtig beeld van het rijke leven in de negentiende eeuw. Van de gedekte eetkamer met porseleinen borden en zilveren bestek tot de eenvoudige maar gezellige keuken waar het personeel verbleef. Bovendien is er in de grote zaal sinds kort een prachtig orgel aanwezig.


 


Het koetshuis


In het koetshuis, naast de borg, is de museumwinkel te vinden. Ook is er een expositieruimte waar regelmatig wisseltentoonstellingen te zien zijn.


 

De tuinen

Rond de borg en het arbeidershuisje en bij de museumboerderij liggen verschillende tuinen

Een barokke stijltuin


 


Net als de Menkemaborg heeft Verhildersum een tuin in barokke stijl. Dit betekent strakke vormen, symmetrisch aangelegde paadjes en gesnoeide heggen. De tuin is aangelegd volgens de ‘gulden snede’: de lange as is twee keer zo lang als de korte as. Men was er van overtuigd dat de tuin er volgens deze formule mooier uit zou zien.


 


Bloemen. Heel veel bloemen.


Er zijn prachtige bloemperken te bezichtigen. Op Verhildersum groeien meer dan negentig verschillende soorten rozen en meer dan vijftig soorten clematissen. Wanneer ze in het voorjaar bloeien is de tuin dan ook getooid in prachtige kleuren.


 


Bijzondere bronzen beelden


Verhildersum onderscheidt zich door de vele beelden in de tuin. In plaats van witte beelden in klassieke stijl wordt deze tuin gesierd door beelden van beeldhouwer Eddy Roos. De in brons gegoten vrouwenbeelden zijn zeer gedetailleerd en de moeite waard om van dichtbij te bekijken.


 

Nutstuin


Toen de borg nog bewoond werd, was de tuin, net als de Piloersemaborg nu, grotendeels een nutstuin. Tegenwoordig zijn alleen de kruidentuin en de boomgaard hier nog van over. De bomen van meer dan 135 fruitboomrassen dragen na de bloei volop appels, peren en kersen.


 


Het prieel 


Het prieel biedt een prachtig uitzicht over de tuin. Het is opgericht ter nagedachtenis aan mevrouw Tine Clevering-Meyer, die in haar leven zeer veel voor Verhildersum heeft gedaan. Hoewel oorspronkelijk niet in de tuin aanwezig, is het nu een onmisbaar en bijzonder onderdeel geworden.


  


Stinzenplanten


Ook op Verhildersum zijn stinzenplanten te bewonderen. Rond de borg is een weelde aan plantjes te vinden. In het voorjaar wordt de oprijlaan helemaal ingekleurd door deze bloemetjes.


 

De collectie



Het museum van Landgoed Verhildersum heeft een bijzondere collectie voorwerpen uit de negentiende eeuw. De stijlkamers zijn ingericht alsof de familie Bolhuis net even weg is en zo terug kan komen. Een aantal van deze objecten is online te bezichtigen.

Bekijk de objecten op Collectie Groningen

De verhalen

Het witte tuinmeubilair van Borg Verhildersum

Op het terrein voor de borg staat een witte set tuinmeubilair van gietijzer. Op een niet zo goede maandagmorgen eind jaren 70 was dat...
Lees meer
Naar de website

Praktische informatie

Adres

Wierde 40, Leens
Telefoon: 0595 571 430
www.verhildersum.nl

Openingstijden

Zie de website

Entree BORG EN TUIN

Zie de website

In de buurt